"If you smile at it, the world will be smiling with you, too. If you cry at it, then go ahead because you'll be the only one crying by yourself.."
-Adam Wilcox-

tic toc..

Sunday, 30 November 2014

tomorrow is December

Assalamualaikum dan salam sejahtera




esok December...

mixed feeling, rasa mcm hati, peparu smua dok campur gaul..
untuk tahun ni.. x ada pencapaian yang membanggakan..

pegi interview - x dapat..
apply sana sini - pn x dapat..
laki? - pn x ada....


hahahhaha...

redha jela.. buat amal jariah dkt org2 tua...

Saturday, 29 November 2014

orang kaya

Assalamualaikum dan salam sejahtera


baru2 ni aku ad pegi rumah orng kaya.. sbb akak nk amek brg dgn ank orang kaya.. kalo ckp pasal org kaya ni.. msti satu daerah kenal..

aku ni dah susah hati nk drive.. aigooooo... aku plg takut nk pegi rumah orng kaya.. berdiri salah, duduk salah.. rasa mcm diri ni kecil sekecil kecil nya... 2 la perasaan aku.. maklumlah, family ak ni biasa2 je.. ckup mkn.. Alhamdulillah..

kalau blh dielakkan, ak x moh p rumah orng2 kaya.. takuttttttt..





p/s: ad ke orng mcm aku ni? hahhaha..

Monday, 3 November 2014

Kenapa

Assalamualaikum dan salam sejahtera


"Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, tetapi itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, walhal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
[al-Baqarah, 2:216]



everything happen for a reason.. insyaAllah, there will be good news someday... *pray hard


source as stated on picture



ya Allah..


biarlah diri ini redha dengan apa y berlaku
Kau berikanlah kekuatan..
aamiin...

Tuesday, 14 October 2014

Redha

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Redha..
its the hardest things to do.. tapi bila kita redha dgn segala ujian yang Allah bagi.. insyaAllah, kita dpt lalui dgn hati y tenang..

Ujian
setiap orang akan hadapi ujian dalam hidup.. stiap ujian dan dugaan y berlaku, ad hikmah disebalik.. Allah uji ummatNya, sbb Allah tau ummatNya ini boleh hadapi segala rintangan..



*luahan merepek

Friday, 19 September 2014

perasan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..





akward!!! thats the 1st thing that i feel when someone that i meet for 1st time, suddenly talk about my pelat..  selama ni, x smua y tau aku ni pelat s n z.. even my bestfriend pn x perasan..

ni, tiba2 time dok nyampuk kakak dok ckp dgn kwn dia.. tiba2 kwn dia suruh aku sebut huruf Z..  terdiam aku kjap, lps 2.. ak pn ckp la.. aku ni mmg pelat..

kagum kejap, dia blh perasan..


skrng ni, ak dok brlatih nk kurangkan pelat S n Z ni...  tp nmpknya mkin huduh bunyinya.. hahhaha
x po la.. nk buat mcm mne.. redha jela..  lgpn family aku mmg keturunan pelat, anak cousin aku pelat D..

terima jela kekurang diri.. hehehe.. btol x? x bwk mudarat pn..

p/s: nnt anak x blh ltk huruf  S n Z.. susah aku nk pnggil.. hehhehe



Saturday, 23 August 2014

Selamat Pulang

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Selamat pulang MH17
Pulang ke pangkuan isteri, suami, keluargamu dan sahabatmu..

Pemergianmu di langit biru, di bumi asing
Angkara siapa? Kenapa kamu menjadi mangsa
Di saat ini aku tertanya
Kenapa... kenapa.. kenapa..

Dirimu tidak kukenal
Tapi kehilanganmu amat terkesan bagiku
Tidak mampu ku ucap dengan kata-kata

Disini, ada insan yang menangis
Ada insan yang kesedihan
Menanti mu dengan sabar

Selamat pulang wahai saudara seagamaku dan rakan malaysiaku
Semoga kamu tenang di sana
Disisi orang-orang yang beriman

-aimaJemma 230814 2150


*bila dok tgk tv smlm, ayah su whatsapp tnye aku btol ke pramugari dari ipoh tu pramugari y served ktorng masa pegi umrah.. disebabkan ayah su dok tepi aku masa dlm flight pegi umrah, ktorng smpat la berbual mesra dgn dia.. ayah su tnye la asal mana, nama apa.. dia bgtau nama yee peng, ipoh mali.. bila teringat balik, mmg dia salah seorng mangsa..

mcm mana aku nk lupakan segala kebaikan dia.. masih terbayang di mata mcm mne dia dok layan ktorng borak.. time aku pg toilet kbetulan dia dok kemas brg2.. kami siap borak2 lg.. she ask me still study ke? ble ak ckp dah abes study, dia terkejut sbb nampak muda.. ble sampai jeddah, dia senyum dan cakap jumpa lg ble ak nk keluar dr flight..

Takziah aku ucapkan kepada family mendiang..




Friday, 22 August 2014

Selamat Pulang MH17

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


esok, InsyaAllah kumpulan pertama rakyat Malaysia akan pulang ke tanah air.. Selamat pulang.. welcome home..



ya Allah, tabahkanlah hati keluarga2 mereka.. berikanlah mereka kekuatan untuk menghadapi hari mendatang..


bagi aku sendiri.. perasaan sedih, sebak smua dok bercampur gaul.. Allah..

al-Fatihah MH17.. Takziah MH17..
#JUSTICE4MH17 #pray4MH17 #pray4MH370

p/s: jmpe sajak dkt fb...



Akhirnya kau pulang jua...

cuaca keadaan jua tahu ,sayunya hati hanya pd illahi aku mengadu

yg hancur lebur tu bukan jua sahabat bukan jua ahli keluarga namun adanya saudara islam ku

rakan senegera ku...

tewas di udara ,angkara siapa tak siapa tahu..

yg pergi itu tentunya jalan pulang pd sang pencipta..

al fatihah sesungguhnya dukacita ini bkan sedikit gurisnya

cr: ciknana

Saturday, 16 August 2014

Moon

Assalamualaikum dan salam sejahtera



yesterday, when i entering my room.. suddenly i saw the moon reflection on my glass window.. subhanallah.. it's so beautiful.. sangat cantik.. so, ape lagi.. amek kamera trus snap pictures.. sbb pakai kamera biasa, ni je y termampu.. :) *iwishtohavethekameracanggih... hehhehe

p/s: malam ni x ada bulan la pulak..

Friday, 8 August 2014

kuat

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Rasulullah s.a.w. bersabda :
‘Orang mukmin yang kuat itu lebih baik dan disukai Allah dari orang mukmin yang lemah. Rebutlah perkara yang mendatangkan manfaat dan mohonlah pertolongan Allah, jangan lemah semangat. Jika engkau ditimpa kesusahan, jangan engkau berkata, ‘Kalau aku buat begini, tentu jadi begini’. Tetapi katakanlah, ‘Ini takdir Allah’. Segala apa yang dikehendaki-Nya terlaksana. Ini kerana perkataan ‘kalau’ beerti engkau membuka peluang kepada syaitan untuk menghasut.’
– Hadis diriwayatkan Muslim.

*sesungguhnya aku khilaf.. ampunkan dosaku ya Allah.. aku sentiasa ber'kalau' walaupn hati ku redha... 


Tuesday, 22 July 2014

sedih

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

sedih.. marah... sakit hati..




itu yang aku dok tgh rasa skrang, lebih2 lagi ble tgk berita MH17..  smpai skrng, kalo dgr berita or bercakp pasal MH17, bulu roma aku naik.. nak marah *x pasal2 emo.    ya Allah.. besar sungguh dugaan yang Kau beri kepada rakyat Malaysia lebih2 lagi pada family mangsa.. Kau berikanlah kekuatan kepada keluarga2 mereka.. Kau tempatkanlah mereka dikalangan orang yang beriman.. aamiin..

Ukraine vs Russia.. they blaming each other for shooting the flight.. semoga Allah menunjukkan siapa yang salah.. #justiceforMH17 #keadilanuntukMH17


dah la b4 tau news pasal MH17, my bestie call bgtau pasal berita sedih.. baru je lps mnangis dgr cerita dia.. x sampai sejam, berita MH17 pulak y keluar.. hati den ni, still dok sedih tambah lg sedih.. lebih2 lg ble dok pikir y dlm flight 2, balik malaysia nk raya dgn family. krew n anak2 kapal y keluarga mereka dok tnggu.. waaaaaaaaaaaa.. *dah la ak ad kawan keje pilot..



dear bestie... aku doakan dirimu kuat menempuhi dugaan, aku doakan yang terbaik buatmu.. dgr dirimu menangis, ak rasa nk jek pegi bg bahu ni kpdmu... walauapapn berlaku, aku ttp sokng dirimu dari blkng...
 *ptt la smnjak 2 menjak, ak dok pk pasal dirimu...



x abis lg pasal MH17 ngn bestie ak ni, pasal palestin yang kena serang israil dgn teruk dok disiar dlm news.. kesian kanak2 dan orng2 awam  yang tak berdosa..  #freePalestine


Saturday, 12 July 2014

salam ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera




he.. dah nk sparuh ramadhan br nk ucap salam ramadhan.. *internet kt umah dh msuk 3 minggu x ada, kabel kne curik. *lagi... ni pn gne internet mobile..


STRESS!!!

ni kabel y kne potong... *bila la TM nak smbung balik kabel... waaaaa

Wednesday, 23 April 2014

sick

Assalamualaikum dan salam sejahtera

this is emo entry..

i'm sick to live like this. i'm not questioning what Allah plan for me..

i'm just sick and its hurt a lot....



Friday, 18 April 2014

tenanglah di sana...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..




kudong.. our family 1st cat.. si putih bermata biru dan cukup sifat.. tp pd tahun 2009, si putih menjadi kudong akibat perbuatan manusia y zalim.. kaki kudong diikat dgn getah masa kami satu keluarga ke rumah saudara di terengganu.. bila balik, tgk kaki kudong dah biru.. tgn ni, terketar-ketar potong getah y terikat di kaki kudong.. malangnya, kaki kudong x dapat diselamatkan.. jari kudong jatuh satu persatu.. sedih kami sekeluarga.. namun, kudong tetap gagah berlari walaupn tidak sempurna seperti kucing y lain.. kudong.. i'm gonna miss u..

Kudong dalam kenangan... Tenang lah kamu di sana... i'm gonna miss u. 6 tahun menjadi penyeri, penjaga, pendengar yang setia... Ingatkan lps blk pegi vet pagi td, blh survive... Tp, Allah lbh sayangkan kudong.... *sedih tgk susu dalam bekas y dia minum x habis...




Friday, 7 March 2014

kecederaan kekal yang sementara

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


kesian abang P, kene langgar dgn orng x brapa nk betul bawak kereta.. pg smlam, adik ak drive nk p umah tok.. dia kne lnggar time nk masuk cabang belah kanan. orng 2 potong kanan time adik ak nk msuk cabang.. 

orng 2 tgk adik ak slow, trus potong. pdhal adik ak nk msuk cabang.. ceit.. orng2 kg tok, ckp bunyik kuat giler.. alhamdulillah la, adik ak x ape2.. bwak pi kecemasan.. xtray, x ada y retak atau pn patah.. 

lain kali, bwk kreta hati2.. kadang2 orng lain y salah. orng lain y kene.. ni x tau la ble siap kreta nk repair.. sedih wooo.. x dapat berderat aka jalan2 sbb kreta ad 1 jek..

Tuesday, 25 February 2014

selamat hari muda

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

birthday cake from google


Happy belated birthday to me!
Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana masih di beri peluang untuk bernafas di dunia ini kerana mati itu pasti...

Dear friends and family, thank you for the wish and doa. Love you...

Dear me, sntiasa istiqamah dalam bribadat n semoga mnjadi anak dan perempuan solehah... Aamiin


p/s: semoga cpt dpt jodoh.. aamiin..


- aima farhani yusof

Tuesday, 14 January 2014

salam maulidur rasul

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



salam maulidur rasul to all readers.. jadikan rasul sebagai idola kita.. insyaAllah, kte dapat berubah sedikit demi sedikit ble kita jadikan nabi Muhammad SAW sebagai idola.. Rindu nya.. rindu pada insan y x pernah jumpa..


p/s: tibe2 rasa malu dgn entry2 y lepas.. betapa x sempurna nya diri ini...

Saturday, 11 January 2014

sihat sebelum sakit

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

sekarang, ak ad problem x blh menelan makanan ataupn minum air.. stiap kali minum air, terasa tekak ni minum duri. ya Allah, perit nya.. smpai keluar air mata.. waaaaa...


sebenarnya, dah sebulan aku perasan dekat tonsil belah kanan ad lubang. tp aku buat derk je.. tp disebabkan sekarang ni ak dok sakit jek dekat belah 2.. risau jgk.. tang belah kiri ok jek..

adik ak pnh operate buang dia pnye tonsils dlu.. cuak jgk ak skng..

ad doktor x y jd readers? kalau ad.. sila komen ek.. adakah tonsil berlubang tanda tonsilitis... terima kasih :)




p/s: sihat sebelum sakit.. sakit salah satu cara hapuskan dosa2 kecil.. ya Allah, Kau ampunkan dosa2 ku dan murahkan lah rezeki ku.. aamiin


Friday, 3 January 2014

2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera

selamat tahun baru..



Azam baru? ntah la.. kemaskini azam tahun2 lepas kot.. hehhehe.. Semoga tahun 2014 ni, aku dimurahkan rezeki.. aamiin.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...